Opbaren

Het opbaren van een overledene is een belangrijk onderdeel in het proces van het afscheid. Het is het laatste moment dat u bij de overledene kunt zijn, hem of haar nog aan kunt raken en voor het allerlaatst afscheid kunt nemen.

Wist u echter dat er diverse mogelijkheden zijn voor het opbaren? Denk bijvoorbeeld aan de manier van opbaren maar ook aan de locatie waar de overledene wordt opgebaard. Neem gerust contact op met Baptist uitvaartzorg, ik kan u vanuit mijn ruime ervaring adviseren.

wat houdt het opbaren van een overledene in?

In het kort een uitleg wat opbaren betekent en wat het precies inhoudt. Letterlijk betekent opbaren 'op een baar leggen'. Met het opbaren van een overledene wordt bedoeld dat het lichaam (na de juiste verzorging) in bed, in een kist of op een opbaarplank wordt gelegd zodat nabestaanden afscheid kunnen nemen. Voor nabestaanden kan het veel betekenen om nog afscheid te kunnen nemen voordat het lichaam wordt begraven of gecremeerd. Er is zelfs gebleken dat het opbaren van een overledene een positieve invloed kan hebben op de rouwverwerking. Er kan immers in alle rust afscheid worden genomen. Vooral als dit in een vertrouwde omgeving gedaan wordt, kan het fijn zijn.

locatie voor het opbaren van een overledene: thuis of elders?

Locatie voor het opbaren van een overledene: thuis of elders?
U kunt voor het opbaren van een overledene kiezen uit verschillende locaties. Een van de mogelijkheden is om dit thuis te doen. Als u thuis de mogelijkheid hebt dan kan dit prettig zijn omdat het een fijn gevoel kan geven om afscheid te nemen van een overledene in zijn of haar vertrouwde omgeving. Daarnaast bent u niet gebonden aan openingstijden, wat bij een rouwcentrum vaak wel het geval is. Is de opbaring thuis? Dan kan het wel verstandig zijn om aan te geven wanneer mensen afscheid kunnen nemen.

Wilt u het liever niet thuis doen of kan dit niet? Dan zijn er ook andere mogelijkheden. Denk aan een rouwcentrum, een afscheidshuis, een kerk of een alternatieve locatie. Zoek gerust contact met Baptist uitvaartzorg en vraag naar de mogelijkheden. Tegenwoordig bieden steeds meer rouwcentra de mogelijkheid aan om vierentwintig uur per dag de overleden persoon te kunnen opzoeken. Hiervoor hebben zij de zogeheten '24-uurs kamers'. Soms zijn deze 24-uurs kamers ook warm ingericht waardoor er een huiselijke sfeer is.

wijze van opbaren van een overledene

Ook de wijze van opbaren kan op verschillende manieren. Het is belangrijk dat de overledene tijdens de opbaring goed bewaard blijft. De meest bekende wijze is het gebruik van koelplaten. Door het lichaam koel te houden kan het lichaam langer goed gehouden worden. Een andere manier is thanatopraxie, ofwel een tijdelijke balseming. Het lichaamsvocht wordt vervangen door een balsemvloeistof. Er is dan meestal geen koeling nodig, waardoor het lichaam ook niet zo koud aanvoelt en ook de kleur van de huid ziet er vaak 'natuurlijker' uit.

bed, kist of opbaarplank?

Naast de manier van opbaren kunt u ook kiezen waar de overledene wordt opgebaard; op bed, in een kist of op een opbaarplank. Als u kiest voor een kist, kunt u ook nog bepalen of deze gesloten, open of halfopen moet zijn. De meeste mensen kiezen voor een open kist, zodat nabestaanden de overledene nog genoeg kunnen zien voor het laatste afscheid. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een opbaring met een gesloten kist. Dit klinkt misschien raar, omdat u als nabestaande de overledene graag nog zo veel mogelijk wilt zien voordat hij of zij wordt begraven of gecremeerd, maar er kunnen verschillende redenen of omstandigheden zijn dit te doen.

de kleding en aankleding

De nabestaanden mogen de kleding uitkiezen die de overledene draagt na de laatste verzorging, ook wel 'afleggen' genoemd Soms staat dit omschreven in de laatste wens van de overledene. Denk aan kleding die de overledene graag droeg of waar hij of zij zich altijd prettig in voelde. Misschien had de overledene wel een favoriete outfit die hij of zij op bijzondere gelegenheden droeg. Naast kleding kunt u ook denken aan sieraden en eventueel make-up. Ook kunt u andere spullen in de kist, opbaarplank of bed leggen. Denk aan een knuffel, een boek of persoonlijke bezitting. Op deze manier maakt u het meer persoonlijk. Dat kan ook door bijvoorbeeld bepaalde muziek aan te zetten, mooie foto's en zijn of haar lievelingsbloemen neer te zetten. Meestal verzorgt Baptist uitvaartzorg de laatste verzorging, maar wij bieden altijd de mogelijkheid dat u mee kunt helpen. Dit kan ook helpen in het rouwproces. Dus als u zich daar prettig bij voelt, kunt u een deel van de laatste verzorging zelf doen of samen met ons.

© Copyright 2022 Baptist uitvaartzorg - All Rights Reserved