Bij een crematie blijven, naast de as van de overledenen, ook metalen achter. Deze zijn bestand tegen de hoge temperaturen en als zodanig ook duidelijk herkenbaar. Het betreft hier vooral de hoogwaardige materialen die worden gebruikt voor kunstgewrichten en andere chirurgische materialen. Juist omdat deze materialen hoogwaardig zijn, zijn ze in de regel ook kostbaar.
Nadat de hoogwaardige metalen uit de as zijn verwijderd, worden deze in het crematorium bewaard. Gespecialiseerde bedrijven verzamelen ze én dragen vervolgens zorg voor de recycling van de basismaterialen. Deze worden gebruikt als grondstof voor verschillende industrieën. Ook edelmetalen (zoals bijvoorbeeld goud) worden soms in de as aangetroffen.
De opbrengsten worden gestort in het
Dr. C.J. Vaillant Fonds – het Goede Doelen Fonds van de LVC - dat hiermee sinds 1997 een breed palet aan goede doelen en waardevolle initiatieven ondersteunt. Iedere (bij voorkeur als ANBI erkende) organisatie kan het Fonds, genoemd naar de eerste persoon die in Nederland gecremeerd is, om financiële ondersteuning vragen.
Sinds 1997 heeft het Dr. C.J. Vaillant Fonds een groot aantal goede doelen en waardevolle initiatieven ondersteunt, waaronder het Koningin Wilhelminafonds, Stichting De Opkikker, Stichting Lieve Engeltjes, Stichting Onderzoek Stofwisselingsziekten, Nierstichting Nederland, KNGF Geleidehonden, Stichting Achter de Regenboog, Villa Pardoes, MS Research en verschillende hospices.
Let op: een pacemaker of ICD moet van tevoren verwijderd worden.