Ongeveer de helft van de mensen die komt te overlijden kiest voor een crematie. Dit is vaak om persoonlijke redenen het geval. In dit artikel vertel ik u alles over de crematie en wat daarbij komt kijken. Want wat zijn de kosten bijvoorbeeld? En hoe zit het eigenlijk met de wettelijke voorschriften?
Een crematie vindt plaats tussen minimaal 36 uur en maximaal zes (werk)dagen na het overlijden. Toch zijn er ook uitzonderingen. De periode kan bijvoorbeeld verlengd worden omdat u familie in het buitenland de mogelijkheid wilt geven om ook aanwezig te zijn bij de crematie. De periode kan verkort worden in geval van bijvoorbeeld een besmettelijke ziekte of ongeval. Let op: voor beide gevallen is wel toestemming nodig. Voor verkorting heeft u toestemming van de officier van justitie nodig en voor verlenging moet u de gemeente om toestemming vragen. Baptist uitvaartzorg kan dit voor u verzorgen.
Simpel gezegd kost een crematie in een crematorium gemiddeld rond de € 1.800. Niet ieder crematorium rekent hetzelfde tarief, dus kijk altijd goed welke kosten het crematorium dat u uitkiest rekent. Kosten worden vaak hoger als de crematie plaats vindt buiten de normale openingstijden. Ook zijn de kosten afhankelijk van de hoeveelheid tijd die u reserveert. Daarnaast is het goed om u te realiseren dat dit alleen de kosten zijn voor het cremeren. Er komen bij een uitvaart ook andere kosten kijken. Neem gerust contact op, Baptist uitvaartzorg is bekend met de meeste tarieven.
Bij een crematie blijven, naast de as van de overledenen, ook metalen achter. Deze zijn bestand tegen de hoge temperaturen en als zodanig ook duidelijk herkenbaar. Het betreft hier vooral de hoogwaardige materialen die worden gebruikt voor kunstgewrichten en andere chirurgische materialen. Juist omdat deze materialen hoogwaardig zijn, zijn ze in de regel ook kostbaar.
Nadat de hoogwaardige metalen uit de as zijn verwijderd, worden deze in het crematorium bewaard. Gespecialiseerde bedrijven verzamelen ze én dragen vervolgens zorg voor de recycling van de basismaterialen. Deze worden gebruikt als grondstof voor verschillende industrieën. Ook edelmetalen (zoals bijvoorbeeld goud) worden soms in de as aangetroffen.
De opbrengsten worden gestort in het Dr. C.J. Vaillant Fonds – het Goede Doelen Fonds van de LVC - dat hiermee sinds 1997 een breed palet aan goede doelen en waardevolle initiatieven ondersteunt. Iedere (bij voorkeur als ANBI erkende) organisatie kan het Fonds, genoemd naar de eerste persoon die in Nederland gecremeerd is, om financiële ondersteuning vragen.
Sinds 1997 heeft het Dr. C.J. Vaillant Fonds een groot aantal goede doelen en waardevolle initiatieven ondersteunt, waaronder het Koningin Wilhelminafonds, Stichting De Opkikker, Stichting Lieve Engeltjes, Stichting Onderzoek Stofwisselingsziekten, Nierstichting Nederland, KNGF Geleidehonden, Stichting Achter de Regenboog, Villa Pardoes, MS Research en verschillende hospices.
Let op: een pacemaker of ICD moet van tevoren verwijderd worden.
Na de plechtigheid zal de kist naar de invoerruimte gebracht worden. Hier staan de crematieovens. De nabestaanden mogen zelf bepalen welke bestemming de bloemen krijgen. Zo mogen de bloemstukken soms naar het columbarium gebracht worden (dit is de ruimte waar de asbussen staan), maar mogen ze ook naar een bloementafel of gedachtenisplaats gebracht worden. De familie mag de bloemen ook meenemen, of ze mogen ervoor kiezen om de bloemen bij de kist te laten liggen. Let op: elk crematorium heeft zijn eigen voorzieningen, informeer dus van tevoren wat de mogelijkheden zijn.
Als alle documenten gecontroleerd zijn, wordt er een vuurvast steentje op de kist geplaatst. Op dit steentje is een onuitwisbaar en uniek nummer aangebracht. Het steentje wordt gebruikt om eventuele vergissingen te voorkomen. Door het steentje kan later de as geïdentificeerd worden. Het steentje zal samen met de as bewaard worden. Als de as wordt verstrooid dan kunt u dit steentje desgewenst bewaren.
Om het milieu te beschermen, worden eventueel aanwezige plastic of metalen handvatten van de kist verwijderd. Bij een temperatuur tussen de 800°C en 1100°C (afhankelijk van het type oven) wordt de kist samen met het vuurvaste steentje ingevoerd in de oven. De meeste crematieovens worden gestuurd door een computer, zodat het proces automatisch kan verlopen. Ook nu vindt er nog een controle plaats: in een agenda worden nogmaals de naam van de overledene, dag van overlijden, registratie/documentnummer, nummer van het identificatiesteentje en de tijd van de invoer en ruiming genoteerd. Dit document moet ondertekend worden door de dienstdoende medewerker. Het cremeren duurt, afhankelijk van het soort oven, de omvang van het lichaam en het soort kist tussen de 55 minuten en anderhalf uur.
Na de crematie zullen de as- en metaalresten worden opgevangen in een opvanglade. Als de as is afgekoeld, zullen eerst de metaalresten worden verwijderd. Dit kan van de kist zijn, maar bijvoorbeeld ook van sieraden. Alle metaalresten worden in principe in elk crematorium apart bewaard en om de zoveel tijd opgehaald door een bedrijf dat deze metalen verder verwerkt. Ook deze opbrengst wordt ieder jaar aan een goed doel gegeven. De as, waar de metaalresten uit zijn verwijderd, gaat door een ascremulator. Dit kun je eigenlijk zien als een soort centrifuge waarin de asresten worden fijngemalen door middel van twee of meer stalen ballen. Via een zeef zal de as in een as-bus worden gedaan. In de wet is vastgelegd dat de as met het vuurvaste steentje overgebracht moet worden in een as-bus die hermetisch is afgesloten. Op de bus moet de volgende informatie -in uitwisbare letters- staan: naam en voorletter en het registratienummer.
De wet bepaalt dat de as van een overledene één maand in het crematorium bewaard moet blijven, voordat deze uitgegeven mag worden aan de nabestaanden. Na deze periode krijgt de as de bestemming die u eraan wilt geven. Tot die tijd wordt de as bewaard in de Algemene Nis in het crematorium. De Algemene Nis is niet toegankelijk voor bezoekers. Er mag afgeweken worden van deze termijn van een maand. Denk aan een situatie waarin religieuze overwegingen een rol spelen bijvoorbeeld. Hiervoor is wel toestemming nodig; deze dient u aan te vragen bij de officier van justitie in de plaats waar de persoon is overleden. Baptist uitvaartzorg kan u dit eventueel voor u aanvragen.
Heeft u hierover vragen, neem dan gerust contact met Baptist uitvaartzorg op.